top of page

Akupunktúra

akupunktura-1.jpg
Tartós (u.n.fonal beültetéses) akupunktúra

A „cérna”  beültetés az akupunktúra egy különleges formája. A kezelés során felszívódó, steril, kb. 7-8 mm hosszú sebészeti varrószálat vezet az orvos az akupunktúrás pontba, ahonnan az 3-4 hét alatt felszívódik és így a kezelési időt lerövidíti, de a hatékonyságát megtartja. A beültetett cérna darabkák állandó akupunktúrás hatást fejtenek ki, így az energia (Qi), a belső szervek yin-yang működését, az egyensúly visszaállítását, a gyógyulást segídtik elő.

Javallatok:

Valamennyi, a tűszúrásos akupunktúránál felsorolt betegség.

A kezelés mellékhatásoktól mentes. A beültetés a hagyományos (tűszúrásos) akupunktúrás kezeléshez viszonyítva a legtöbb betegségnél azonos hatékonyságú.

De egyes betegségeknél még hatásosabb és különösen jól alkalmazható:

 • agyi sérülések (bénulás) utáni mozgásszervi rehabilitációban

 • vele született agykárosodott gyermekek mozgásszervi rehabilitációjában

 • gerincpanaszok kezelésénél,

 • hallással (siketség) kapcsolatos betegségek gyógyításában,

 • beszédkészséggel (némaság) kapcsolatos betegségek gyógyításában,

 • emésztéssel és elhízással/lefogyással kapcsolatos problémák kezelésében.

A cérna beültetést 3 hetente célszerű alkalmazni. Akut betegségnél a teljes gyógyulásig 1-3 kezelés is elegendő. A krónikus betegségeknél a betegségtől függően 5-10, egyes betegségeknél ennél is több kezelés szükséges.

Hosszú távú kezelésnél elegendő 5,6,8 hetenként egyszer alkalmazni a cérna beültetést.

A módszer előnyei a tűszúrásos akupunktúrával szemben:

 • kevesebb kezelést igényel,

 • hatását folyamatosan fejti ki,

 • olcsóbb és időtakarékosabb.

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel a módszerrel  Európában csak a Yamamoto Intézetben gyógyítanak 30 éve eredményesen.

Ezzel a módszerrel gyógyít dr. Hegyi Gabriella, az Intézet főorvosa, aki a módszert és a használt tű anyagát, működését továbbfejlesztette és szabadalmaztatta. A tűben steril, felszívódó, u.n. belsővarratszál kerül bevezetésre az akupunktúrás pontba, ahol benn maradva kb. 3-4 hét alatti felszívódásáig- tartós stimulációs hatást fejt ki. A beavatkozás veszélytelen és nyomai láthatatlanok. Már a kezelés másnapján fürödhet is a beteg.

Cérnabeültetéses akupunktúra:

 

 • kezelési idő: általában 15-40 perc

 • elég 3 hetente ismételni (ritkább kezelési periódus által időt takaríthatunk meg

 • a tűket rögtön eltávolítjuk a beszúrás után, a cérnák folyamatosan fejtik ki hatásukat a 3 hetes periódus alatt

 • már 3 hónapos csecsemőkön is alkalmazható

 

A tradicionális akupunktúra szinte fájdalom mentes, mert a kezelés során nagyon vékony tűket alkalmazunk, ezért néha csak egy szúró érzést éreznek, kevésbé fáj mint egy vérvétel vagy egy oltás. Ezzel szemben a tartós fonallal végzett akupunktúra kellemetlenebb egy szúnyogcsípéshez lehet hasonlítani, mivel a sebészek által is használt fonal eleve vastagabb a hagyományos akupunktúrás tűnél, amihez hozzájön a tű átmérője, ezért ezek behelyezése kellemetlenebb.

 

Maga az akupunktúrás kezelés alkalmanként rövidebb általában nem nagyon haladja meg a fél órát, de gyakorisága miatt időigényesebb. A cérnabeültetés kezelésenként több időt is vesz igénybe 15-45 percet, mert az akupunktúrás kezeléssel ellentétben itt a test mindkét síkját kezeljük, nem csak az egyiket (elülsőt vagy hátulsót).

Betegségektől és állapotoktól függően az akupunktúrát hetente kétszer háromszor javasoljuk, azoknak akiknek alacsonyabb a fájdalom tűrőképességük és több idejük is van. A cérnabeültetés azoknak ajánlott, akik messzebbről érkeznek hozzánk, nekik egyrészt időtakarékosabb és költség hatékonyabb mivel a kezelések gyakorisága ritkább, csak 3 hetente kell egyszer járni a kezelésekre.

 

Még egy nagy különbség van a két kezelési módszer között, a cérnabeültetés esetén egy egyszer használatos steril tűt használunk az összes kezelt pontokon. Ez azt jelenti, hogy beültetésenként/szúrásonként csak azt az egy tűt alkalmazzuk amit, nem hagyunk a testben csak arra a pár másodpercre amíg be nem kerül a sebészi fonal/cérna, ami stimulálja az akupunktúrás pontokat. Míg az akupunktúra esetén pontonként más-más hosszúságú tűk kerülnek, amíg benne maradnak a testben a kezelési idő alatt.

Ezek miatt, a cérnabeültetés alkalmazható már akár 3 hónapos csecsemőkön is, de sajnos családtagoknak segíteniük kell a kisebb gyermekek nyugtatásában és lefogásában is.  Az akupunktúra kicsiken nem alkalmazható mert mivel a tű a testben marad és szinte mozdulatlanul kell maradni, ezért lehetetlenség megoldani, hogy a gyerekek el ne távolítsák magukból a tűket.

akupunktúra2.jpg
Akupunktúra

Az akupunktúra a hagyományos kínai gyógyászat egy része, s kb. 4-5OOO éves hagyományra tekinthet vissza.

 

A világ minden táján ismert, tulajdonképpen egy ingerterápia, melynek célja a belső egyensúly helyreállítása.

 

A betegség nem más, mint a belső egyensúly felbomlása.

Szervezetünket energetikai szemmel nézi, s a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerhez hasonlóan, Yin és Yang energetikai állapotra osztja fel. A Yang energia a napot, a mozgást, a nappalt, a férfiasségot képviseli, többek között. A Yin energia a holdat, az éjszakát, a nyugalmat, a nőiességet testesíti meg.

Minden emberben megvan e két energiaforma, mely a kínaiak szerint energiacsatornákon, -pályákon (meridiánok) folyik, áramlik a testünkben. Ezen a meridiánokon vannak az akupunktúra kezelési pontjai, melyeknek segítségével a felgyülemlett, vagy hiányos energiát átirányíthatjuk, kipótolhatjuk, szükség szerint.

A gyógyítás célja mindig a harmónia helyreállítása. Nagyon hatásos módszer és az utóbbi évtizedek óta - köszönet Heine Professzor alapos kutatásainak - tudományos alapokon nyugvó gyógyító rendszerré vált. A test-, a fül-, Yamamoto-féle skalp- és a Gleditsch-féle szájakupunktúra ismert.

Mindegyik módszer alkalmazásánál akupunktúrás tűkkel ingert oldunk ki a szervezetben, harmonizáló, gyógyító céllal.

 

 

Hagyományos akupunktúra:

 

 • kezelési idő: általában 45-60 perc

 • heti 2-3 kezelés (időigényesebb a kezelés gyakorisága miatt)

 • a tűket a kezelés alatt a meridián pontokban hagyjuk

 • szinte fájdalommentes

 • kis gyermeken nem alkalmazható

Infertilitási zavarok kezelése a Yamamoto Intézetben:

 

Számos kutatási tanulmány készült az akupunktúra hatásáról a megtermékenyítési  problémák kezelésére, amely mindig kiegészíti a nőgyógyászati kezeléseket.. 

Fontos megjegyezni, hogy az akupunktúrás kezelést hónappal az lombik program (IVF) és más reproduktív kezelések előtt kell elvégezni. Ez a terhesség előkészítése időbe telik.

Ezek az akupunktúra hatása a különböző eredetű meddőségi panaszokban:

• Az akupunktúra javítja az endometrium nyálkahártyáját, ideértve a méh véráramának növekedését.

• Az akupunktúra segít szabályozni a hormonszintet, különös tekintettel a gonadotropint felszabadító hormonra, ami viszont javíthatja az ovuláció mértékét.

• Az akupunktúra segít a nőknek PCOS-ban és anovulációs ciklusban.

• Az akupunktúra segíti a pajzsmirigyproblémákat szenvedőket. (És a pajzsmirigy problémái termékenységi problémákat okozhatnak.)

• Az akupunktúra növeli a tüszők számát az IVF kezelés során

• Az akupunktúra javítja a sperma minőségét és számát a terméketlen férfiakban.

akupunktura3.jpg
Acupuncture4.jpg
DSC03187.JPG
20210215_110810.jpg
DSC03196.JPG
Acupuncture-3.jpg
PastedGraphic-1.png
Acupuncture1-1.jpg

© 2020 by ASTRUM 2000 LTD

YAMAMOTO INTÉZET HUNGARY 1196, Budapest, Fő utca 50/A

Tel:  +36-1-281-30-35

 • White Facebook Icon
 • White Twitter Icon
bottom of page