top of page

VICARDIO VIZSGÁLAT

vicardio1.jpg
vicardio2.jpg
vicardio3.jpg

Vicardio szívanalízis

„ Legyen a szívünk a szívügyünk! ”

A Vicardio készülék egy Németországban, közel tíz évvel ezelőtt elindított szűrőprogram legkorszerűbb modellje. Mivel a németországi lakosság ugyanolyan rossz helyzetben volt mint hazánk az 1000 főre eső szívinfarktusos esetek számában, elindítottak egy országos programot. Ehhez azonban egy kis szerencse is kellett. Akkoriban a Német Hadsereg katasztrófa védelmi részlege adott megbízást egy olyan készülék kifejlesztésére, amely segítségével katasztrófa helyzetekben gyorsan és könnyen lehet a sérült szívéről fontos adatokhoz jutni.

Így készült el a Cardioscan nevű készülék, amelynek összesen három érzékelője volt. Két végtagra és a fülre helyezték fel, 1 perces mérés alatt egy laptopba vitték be az adatokat, amelyeket egy kardiológusok segítségével kifejlesztett programmal kiértékeltek. A készülék nagyon mobil és hatásos volt. A fejlesztési munkák során akkor még az elsők között alkalmazták szív HRV (Heart Rate Variability) (szív frekvencia variabilitás) tulajdonságának elemzését. Mivel a készüléket klinikai körülmények között tesztelték szívbeteg embereken, ekkor derült ki, hogy érzékenysége nagyságrenddel meghaladja a normál EKG készülékekét. Sőt olyan problémákat is észrevett, amely a normál papíralapú EKG szemmel való értékelésével nem volt lehetséges. Gyorsasága (1 perces mérés) és azzal, hogy nem kellett a vizsgálathoz levetkőzni (mellkasi elektródákhoz) lehetővé tette, hogy nem csak vészhelyzetekben, hanem szűrőprogramokon is alkalmazni tudják. Először gyógyszertárakban, majd nagyobb eseményeken is alkalmazni kezdték a programot. A rengeteg tapasztalat és további igények felmerülése révén nem csak a programot, hanem a készüléket is folyamatosan fejlesztették.


“A VICARDIO-készülékkel kvantitatívan mérhető EKG- és HRV-paraméterek kíváló egyezést mutattak a saját műszerekkel mért értékekkel (CV= 5-10 %; r= 0,72- 0,98 a különböző paraméterekre). A szoftver felhasználóbarát, könnyen működtethető, egyértelmű utasítások alapján dolgozik. A VICARDIO-készülék újdonsága a szívportré. A szívportré formájában koncentráltan megjelenített információ segíti a vizsgálót a kvalitatív értékelésben. A kvalitatív mutatókban jelentkező eltérések alapján további, szakorvos által végzett vizsgálatok javasolhatók. Fentiek alapján a VICARDIO-készülék kiválóan alkalmasnak tűnik a prevencióban történő felhasználásra, szűrővizsgálatok, illetve a munka-alkalmassági és foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok végzésére.”
A vicardio a német Energy-Lab Technologies GmbH (Hamburg) újonnan kifejlesztett rendszere a világon az egyedüli orvosi berendezés, mely a szív ingerületvezetése adataiból (EKG) már 60 sec alatt egy úgynevezett ElektroKardioPortre-t (EKP) készít.

Ez a színes, háromdimenziós portré gyorsan vizualizálja orvos és páciens számára a szívizom állapotát, ingerületvezetés folyamatát valamint a vizsgált szív stresszterhelésének intenzítását.

A “közlekedési lámpa” elv alapján (zöld normális állapottal megegyező, sárga és piros a normálistól enyhén, vagy lényegesen eltérő állapottal megegyező) létrejövő színes ábra a szívizom vitalitásának vizuális megjelenítése, s mint képi információ jobban memorizálható. Lehetőséget ad az orvosnak a diagnosztikai adatok patológiai és igénybevételi szempontok alapján való besorolására.

A rendszer a szabványos elvezetéséken (Einthoven,Goldberger,Wilson) 3,6,vagy 12 csatornás ECP felvételt készít és ábrázolja a szívizom ingerületvezetését.

 

vicardio4.jpg
bottom of page