top of page

Targetált mélymeleg hőterápia (Thermotherapia)

Termoterápia1.jpg
2030.png
SZY_7240.jpg
SZY_7118.jpg
Dr-Szasz-Andras-oncothermia-portre-porta

Thermotherapia

 

Targetált mélymeleg hőterápia (Thermotherápia)

A Booster-t, mely az Oncotherm KFT. ( német-japán-magyar) legutóbbi fejlesztése, az onkológia számára fejlesztették ki, ennek ellenére más orvosi területen is sikeresen alkalmazható. Az onkológia mellett olyan területeken lehet használni, mint a rheumatológia, sport orvoslás, neurológia és idegsebészet, dermatológia és fájdalommentes terápiák.

 

 

Felhasználás az onkológiában

Az onkológióban használt Booster növelni képes a kemoterápia és egyéb gyógyszerek hatását. Minden általános cytosztatikummal együtt alkalmazható tekintet nélkül arra, hogy ezeket orálisan, intravénásan, rektálisan, inhalációval, vagy perkutanálisan adminisztrálják. A Booster alkalmas minden típusú rákos megbetegedés kezelésére. Az egyetlen határt az elektródák mérete szabja meg.

A metasztázis kezelése szintén nehézkes lehet.

 

 

Hogyan működik a Booster

A Booster hatását 37-39 C közötti hőmérsékletre való mély-melegítéssel és ezáltal a tumor régiójában fokozott véráramlással éri el. A Boostert alkalmazva, a tumor körül áramoltatott vér mennyisége arányosan növelhető az alkalmazott cytosztatikumok koncetrációjával. Ennek eredményeképpen nő a vérben az oxigén koncentrációja, ezáltal támogatást nyer a cytosztatikumok anyagcseréje. A kívánt területen megnövekedett koncentrációjú cytosztatikumok, és a célterületen kívül lecsökkent mennyiségű citosztatikumok szintén a kezelésre használt Booster egyik pozitív hatása.

Oncothermia: hogyan működik a módszer, és hogyan alkalmazandó

A Boostert kemoterápia és általános gyógyszeres kezelés kiegészítőjeként használják. Ez nem egy önállóan alkalmazott kezelési eszköz, de a gyógyszeres kezelést támogató szerepben alkalmazandó, és a gyógyszerek hatását hivatott fokozni. A Booster célja, hogy a kezelendő terület vérellátását növelje.

A celluláris szinten lévő szelekció nem történik, csupán az elektróda helyének régiójában történő mély szöveti szinten jön létre melegítés. A mély melegítés hatása a Joule veszteség eredménye, és kezelt területen véredény tágulathoz vezet, mely, cserébe, javítja a véráramlást és így a gyógyszer (és még több oxigén) jut el a kezelendő területre. Ezen a területen a hőmérséklet 37-39 °C (mérsékelt, klasszikus hyperthermia), és ez a Booster hatásának elérésére a legoptimálisabb hőmérséklet.

A Boostert a gyógyszerek farmakokinetikus paramétereihez kell igazítani a maximális hatás elérése érdekében. A mély hyperthermia aktiválja a capilláriákban és a capilláriákhoz a mikrocirkulációt (capilláris szűrés, capilláris nyomás, stb), növeli a mikrovaszkuláris áramlást, a szövetben a helyi oxigéntartalmat, és a kezelendő terület falósejtjeit és tápanyagait. A megnövekedett hőmérséklet szabályozza a sejt ciklust is azáltal, hogy megváltoztatja a kálcium ion kötést. Mindezek mellett vérben és a szövetben a következő hatások is elérhetők:

  • Megnövekedett fibroblaszt tevékenység és capilláris gyarapodás

  • Emelkedett tápanyag koncentráció és anyagcsere tevékenység

  • Az elektromos mező-függő hatások szinergikus növekedése (a membrán stimuláció optimalizációdása, a jelzőcsatorna aktivációja, stb.)

  • Gyorsult reakció hőre és elektromos mező expozicióra (főként a hő -shock fehérjék fejlődése, HSP)

  • Fokozott vénás és nyiroki keringés

  • A szövet fizikai tulajdonságainak változásai

 

Az Oncothermia, vagyis a loko-regionális mély hyperthermia egy olyan rohamosan fejlődő, kiegészítő eljárás, amelyet a daganatos megbetegedések gyógykezelésére alkalmaznak. A módszer a klasszikus Hyperthermia elméletén alapszik. Fő cél: a hőbevitel által a sejtkörüli folyadékban történő energiaelnyelés elérése, valamint a rákos sejtek membránjainak roncsolása.

Az Oncothermia hatása szinergikus a sugárterápiával és számos kemoterápiás eljárással. Mindezek mellett megnöveli az immunrendszer védekezőképességét, hatékonyan csökkenti a páciens fájdalomérzetét, javítja közérzetét.

Az Oncothermia általában nem monoterápiaként alkalmazott gyógykezelési eljárás. Gyakran kombinálják gyógyszeres kezeléssel, sugárterápiával vagy egyéb kezelési modalitásokkal, illetve ezek kombinációival. Az Oncothermia az elektromos térrel történő energiakicsatolás elvén alapszik, 13,56 MHz rádiófrekvenciás hullámú energiát közvetít, és olyan nem-termikus effektusokat is kihasznál, melyek az elektromos tér biofizikai hatásai nyújtanak. A tumoros szövetek elektromos tulajdonságai mások, mint az egészséges szöveteké. A szövetek ezen elektromos tulajdonság-különbségei, illetve a megkülönböztethetőségük folytán az elektromos térrel történő onkotermia kezelés szelektív. A tumoros szövetnek kisebb az impedanciája, mint az őt körülvevő szövetnek, ezért az energia nagy része a tumoros szövetbe kerül és ott elnyelődik. A tumoros szövet ezen kiválasztási képessége (auto-fókuszálás) a külső fókuszálás szükségességét feleslegessé teszi. Továbbá az Oncothermia kihasználja a tumoros sejt körüli extracelluláris folyadék speciális abszorpciós tulajdonságait is.

A módszer által használt alacsony és szabad frekvencia, valamint a használt szűrések és a készülék sugárzásmentessége lehetővé teszi, hogy árnyékolás nélkül, akár lakóterületi körülmények között is alkalmazható.

Az Oncothermia módszere állandó, magasabb hőfokot biztosít a tumoros szövet extracelluláris folyadékában. Az állandó energia-bevitelnek köszönhetően az extra- és intracelluláris elektrolitek közötti hőmérséklet-gradiens (hőmérséklet csökkenés) addig áll fenn, amíg a kezelés végén bekövetkező hőmérsékleti egyensúlyi állapotot nem éri el. Ez az abszolút számokban kifejezett alacsony hőmérséklet különbség a csekély távolság miatt erős hőmérséklet csökkenéshez vezet az extracellulárisból az intracelluláris felé haladva, ami hőáramot hoz létre, mely a tumoros sejt membránját roncsolja és így nekrózishoz vagy apoptózishoz vezet.

Bővebben az Oncothermiával kapcsolatos publikációkról itt olvashat

 

Dr-Szasz-Andras-oncothermia-portre

bottom of page